Pressemeddelelse
4. september 2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nej tak til legalisering af hash - hjælp i stedet flere unge ud af hashmisbrug

 
 
 
 

Der er behov for ændringer i kampen mod hashafhængighed, men legalisering er ikke det rette svar.

 
 
 
 
 
 
 
 

Blå Kors har via vores institution Ungehuset i Arden medvirket i DR's fire dokumentarudsendelser om hash i Danmark. Blå Kors har været en central samarbejdspartner i udsendelsesrækken, men har i udsendelserne ikke fået lejlighed til at tilkendegive vores anbefaling til politikere og offentlighed. Det vil vi derfor gøre her.

 

Der er ganske rigtigt behov for ændringer i kampen mod hashafhængighed. Legaliseringer er derimod ikke det rette svar.

 

Vi må kraftigt anbefale, at Danmark ikke legaliserer hash. Det siger vi på baggrund af vores erfaringer med, hvad hash gør ved de mange unge mennesker, som kommer i Ungehuset og andre af vore botilbud. Samtidig ved vi fra forskningen, at hash er særligt skadeligt for unge under 25 år, fordi den hæmmer hjernens udvikling og svækker indlæringsevnen.

 

I sidste udsendelse i DR's dokumentarserie søger man at regne på udgifterne ved kriminalitet, politi og retsvæsen som følge af hashens status som illegalt stof med den deraf følgende (bande-)kriminalitet. Vi mener, det er mindst lige så vigtigt at regne på, hvad hashen koster samfundet i ekstraudgifter til psykiatrisk- og afhængighedsbehandling samt somatisk behandling, udgifter i uddannelsessystemet som følge af unges drop-outs og overgang til overførselsindkomst i stedet for arbejdsindkomst samt udgifter til de unge, der bliver hjemløse som følge af deres hashmisbrug.

 

I Blå Kors tror vi ikke på, at bandekriminaliteten vil forsvinde, hvis hashen legaliseres. Der vil være rigeligt af andre stoffer at kaste sig over for banderne at importere - f.eks. kokain, amfetamin, ecstasy og meget andet.

 

Vi finder det paradoksalt i en tid, hvor man søger at nedbringe brugen af sundhedsskadelige "nydelsesmidler" som tobak og alkohol, at man så skulle legalisere hash. Det vil være det helt forkerte signal til unge mennesker.

 

Tværtimod må vi anbefale, at man sætter ind med oplysning om, hvor sundhedsskadelig hash faktisk er for folkesundheden og især for unge menneskers udvikling. Dette vil i højere grad føre til, at offentligheden ikke - som nu - tror, at hashen er uskadelig. Vi er af den opfattelse, at når en opinionsmåling kan vise et spinkelt flertal for legalisering, så må det skyldes, at de ikke er oplyst om, hvor omfattende skyggesiderne er. Derfor skal oplysningen opprioriteres.

 

Videre er det vigtigt, at der i regering, folketing og kommunale råd er villighed til at gøre mere for at få flere af de afhængige i behandling. På alkoholområdet oplever vi, at mange afhængige først erkender deres afhængighed/misbrug meget sent. Præcis samme erfaring har vi med hashbrugere. Der bør være langt bedre muligheder for at komme i behandling.

 

For nogle er en ambulant indsats tilstrækkelig, men der er også mange, der har brug for et længere døgnophold ligesom de unge i Ungehuset.

 

Blå Kors står gerne til rådighed med uddybninger af ovenstående og/eller et besøg i Ungehuset.

 

På Blå Kors Danmarks vegne
Christian Bjerre
Generalsekretær

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Christian Bjerre, generalsekretær, Blå Kors Danmark, 29 68 96 67

Thomas Røddik, kommunikationschef, Blå Kors Danmark, 26 20 20 46