Pressemeddelelse
14. maj 2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Jeg følte mig som en boksebold, når deres mor var fuld og aflyste en aftale"

 
 
 
 

Det hjælper at tale med andre om, at mor eller far drikker for meget eller tager stoffer. Det viser erfaringerne fra Barnets Blå Hus, som er et støttetilbud til børn og deres familier i blandt andet Aalborg. Et tilbud, som har hjulpet Thomas Christensen og hans mindste datter til at få bearbejdet deres følelser og undgå konflikter i hjemmet som følge af ekskonens alkohol- og stofproblemer.

 
 
 
 
 

Thomas Christensen er glad for at komme i Barnets Blå Hus i Aalborg sammen med sin datter.

 
 
 
 

Det er stadig et tabu at vokse op i familier med alkohol- og stofmisbrug. Alt for mange børn gemmer på hemmeligheden, som blandt andet giver dem ondt i maven, konflikter derhjemme og i skolen og får dem til at isolere sig i forhold til deres omgivelser.

 

Det var også tilfældet for Thomas Christensens to døtre, som havde svært ved at tackle, at deres mor havde problemer med både alkohol og hash.

 

"Jeg kunne godt mærke på pigerne, at de gik med nogle bekymringer, som jeg ikke kunne tale med dem om. De ville jo gerne beskytte både deres mor og far. Vi havde rigtig svært ved at snakke om det. Hvis de for eksempel havde en aftale med deres mor, og den blev aflyst, fordi hun havde drukket, så blev jeg boksebold," siger Thomas Christensen. 

 

Gennem en socialrådgiver hørte han om Barnets Blå Hus i Aalborg, som er et gratis og anonymt tilbud til børn i alderen 0-13 år og deres familier, der har eller har haft misbrug tæt inde på livet.

 

Sammen med sin mindste datter begyndte Thomas Christensen i et forløb i sommeren 2017, hvor de deltog i henholdvis en børnegruppe og en forældregruppe, der gav dem mulighed for at snakke med andre i samme situation som dem selv: 

 

"I starten var min datter meget indelukket og ked af det hele tiden. Det er som om, at efter hun har fået nogle at snakke med, har hun fået meget mere luft. Hun er blevet meget mere åben og kan sætte ord på, hvis der er noget, hun er ked af."

 

Støtte til både børn og forældre

Barnets Blå Hus drives af den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark og har i dag afdelinger i fem danske byer - Aalborg, Frederikshavn, Aars, Svendborg og Rønne på Bornholm. 

 

I 2017 var der i Aalborg tilknyttet 110 børn og voksne, som deltog i samtalegrupper, musikterapi, fællesspisning og udflugter. 

 

En evaluering foretaget af Rambøll på vegne af Socialstyrelsen viser, at Barnets Blå Hus gør en forskel blandt andet ved, at børnene oplever færre ubehagelige følelser og bekymringer, færre adfærdsvanskeligheder, har nemmere ved at koncentrere sig og får et bedre forhold til jævnaldrende kammerater. 

 

"Vi tror på, at vi på sigt kan forebygge den isolation, der følger ved at være vokset op i et hjem med alkohol eller stoffer. Den ensomhed og alle de hemmeligheder, de har levet med, gør, at børnene dybest set ikke ved, hvem de er. Vi forsøger at give dem nogle redskaber, så de kan lære at håndtere deres livssituation og forstå deres følelser," siger Bettina Poulsen, som er leder af Barnets Blå Hus i Aalborg.

 

Bedre til at snakke sammen

Thomas Christensen og hans datter kommer stadig i Barnets Blå Hus et par gange om ugen - både til samtalegrupper og fællesspisning. 

 

Han føler, at han har fået bedre selvværd og større overskud i hverdagen samtidig med, at der er kommet mere ro i hjemmet, fordi de har fået en bedre forståelse for hinanden:

 

"I stedet for at råbe af pigerne eller feje dem af, så har jeg også fået nogle værktøjer, jeg kan bruge, så jeg bedre kan snakke med dem. Det var svært i starten, fordi jeg selv havde det rigtig træls, og det havde mine piger også. Når de kom til mig med deres problemer, havde jeg svært ved at håndtere dem og sagde måske stop eller bad dem gå op på værelset."

 

Erfaringen fra Barnets Blå Hus er, at både børn og forældre bliver bedre til at sætte ord på deres følelser, får et bedre netværk og en følelse af at til høre et fællesskab. Netop det med fællesskabet er Thomas Christensen rigtig glad for: 

 

"Jeg synes, det er svært at finde nogle tilbud til mænd. Man hører ofte, at det er mændene, der drikker eller har et problem. Det var da derfor også med en vis skepsis, at jeg startede, men jeg blev virkelig glad for at komme i Barnets Blå Hus. Man kan sparre med andre, så man ikke bare sidder i sin egen lille osteklokke og føler, man er alene med problemerne," siger han og tilføjer:

 

"Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der ville være sket, hvis vi ikke var kommet i Barnets Blå Hus. Hvordan mine børn så ville have haft det."

 

Fakta om brugerne i Barnets Blå Hus Aalborg 

  • 77 procent af børnene er piger og 23 procent er drenge.
  • 40 procent har forældre med alkoholmisbrug, 30 procent med stofmisbrug og 30 procent af forældrene har både et alkohol- og stofmisbrug.
  • Langt de fleste af børnene har en far, som har et misbrug (64 procent). Hos 16 procent har moderen et misbrug, mens 12 procent har både en mor og far med et misbrug.
  • Derudover er en stor del af familierne også udfordret af psykiske vanskeligheder (40 procent), højt konfliktniveau (43 procent) og alvorlig somatisk sygdom (20 procent).

 

Kilde: Rambølls midtvejsevaluering på vegne af Socialstyrelsen.

 

Vedhæftede filer

thomas bbh aalborg.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Bettina Poulsen, leder af Barnets Blå Hus i Aalborg, 29 68 96 64

Anette Helligsø, kommunikationsmedarbejder, Blå Kors Danmark, 31 37 38 16